Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Topluluğu

Koromuzun Kasım 1990 tarihinde kurulduğunu,Samsun’da eskiden Fuar alanı olarak bilinen yerde bulunan müze salonunda imtihâna girdiğimizi, sonuçlar açıklandıktan 4 ay kadar sonra 30 Nisan1990 târihinde Samsun Cumhûriyet Meydanındaki Özel İdâre Salonunda çalışmalara başladığımızı,İlk konserimizi 14 Mayıs 1991 târihinde saat 20.00 de Samsun Konak Sinemasında zamanın Kültür Bakanı Sayın Namık Kemâl ZEYBEK’in de katıldığı yoğun izleyici karşısında kurucu Şefimiz Taner ÇAĞLAYAN yönetiminde sunduğumuzu hep hatırlarım. Aradan geçen 25 yılda acı-tatlı anılarım bu vesîle ile yeniden canlandı.

Bu zaman zarfında Koromuzun hemen her kademesinde görev aldım.Beni bu görevlere lâyık gören büyüklerime teşekkür ederim.Birbirlerinden değerli çok kıymetli san’atçı arkadaşlarımızla aynı sahneleri paylaşmak büyük bir zevk ve onurdu benim için.

Karadenizin ilk ve tek Devlet Korosu olarak 25 yılda büyük etkinlikler yaptık.Samsun’da icra’ edilen konserlerin hâricinde yurt içinde ve yurt dışında sayısız konserler verilmiştir.Çalışmalarda emekleri geçen tüm san’atçı arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.Koromuzun kuruluşunda Ankara ‘daki faaliyetlerde emekleri geçen Taner ÇAĞLAYAN, Câvit ERSOY, Dr.Turgut TOKAÇ ve zamanın bazı Samsun Milletvekillerine şükrân borçluyuz. Samsun’daki Türk Müziği çalışmalarının üst seviyede sürdürülmesine katkı veren perde arkası dediğimiz kategoriye giren değerli san’atçı büyüklerimize,arkadaşlarımıza da ayrıca minnettarız.Onlar olmasaydılar Samsun şehri Devlet Korosu’nu bünyesine katamazdı.

25.Yılımızda bir coşkuyu da birlikte yaşadık.Bakanlığımıza bağlı olarak kurduğumuz “Amatör Çocuk Koromuz”ilk yılında büyük başarılara imza attı ve Samsun Halkından takdîr gördü. Bizden sonraki nesillerin Türk Mûsikîsini yaşatması yönünde olumlu bir hareket olduğu kanaatindeyim.

Son yıllarda seyirci sayımızdaki artış bizleri daha da çalışmağa sevk ediyor.Konserlerimize büyük ilgi gösteren saygıdeğer Samsun Halkımıza  şükranlarımı sunuyorum.Ba’zı konserlerimizde salonumuzun tâmamen dolmasını sağlayan Koromuza emeği geçmiş san’atçı arkadaşlarıma,idâri ve teknik bürodaki arkadaşlarıma,bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan Samsun Halkına, emekli olarak aramızdan ayrılan arkadaşlarımıza saygı ve sevgilerimi sunarım.

Nice 25 Yılara…

Nihat GÖNÜL

ŞEF NİHAT GÖNÜL HAKKINDA

1955 yılında Balıkesir'in Edremit İlçe'sinde doğan Sanatçı, müziğe Babasının teşvîkiyle sekiz yaşlarında akordeon çalarak başladı.

Astsubay olan Babasının muhtelif Şehirlerde Orduevlerinde görev yapması nedeniyle müzikle daha fazla meşgûl oldu.

Gençlik yıllarının büyük bölümünde bâzı orkestralarda akordeonist ve baterist olarak çalıştı.Edebiyât Fakültesi Türk Dili Edebiyâtı mezûnu olan Nihat GÖNÜL Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuarını bitirdikten bir müddet sonra bu okulda yaklaşık on(10) yıl Öğretim Üyeliği yapmış daha sonra Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun sınavlarını kazanarak Ritm-saz olarak 1991 yılında göreve başladı.

Diğer taraftan da Samsun İl Kültür Müdürlüğü "Gençlik ve Çocuk Korosu"nun uzun yıllar Şefliği'ni yaptı.Mûsikî alanında Dr.Turgut TOKAÇ,Doç.Dr. Murat Sâlim TOKAÇ ve Câvit ERSOY'dan istifâde etti.

Nihat GÖNÜL; çeşitli makâmlarda saz eserleri ve sözlü eserler bestelemiştir.En önemli eseri"ÇANAKKALE'YE AĞIT" adlı bir perdelik opera formatında yaptığı bestedir. Librettosunu da yazdığı bu eserin T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI GÜZEL SANATLAR GENEL MÜDÜRÜ Sayın Doç.Dr. Murat Sâlim TOKAÇ'ın   büyük destekleri ile CD'si basılmıştır.Bu eser format olarak Türk Mûsikîsinde bir ilktir.Çanakkale Savaşları'nın başlangıcı ve zaferi film şeridi gibi işlenmiştir.

T.C.KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'nın Japonya,Çin,Güney Kore,Hong kong, Fransa, Avustralya, Almanya, İsviçre, Tunus ve diğer birçok Ülkelerde düzenlediği etkinliklerde görev alan Nihat GÖNÜL ,Hamide Hanım'la evli olup; Feyzâ  ve Fâtih GÖNÜL'ün babalarıdır.

Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Topluluğu